UZTURS TOKSIKOZES LAIKĀ
Toksikozes
sekas ir slikta dūša, dažkārt – vemšana. Tomēr, strauji sevi ierobežot ēšanā
nevajadzētu. Grūtniecības laikā ir svarīgi ēst sabalansētu uzturu. Kā gan to
paveikt, ja toksikoze ir ikdienas sabiedrotais?
Ko tad ēst grūtniecei, lai nav slikta dūša?
Par pārtikas produktiem
JĀIZSLĒDZ:
Lietojot dažus produktus uzturā, toksikoze var pastiprināties, tos būtu jāizslēdz:
· Alkohols
· Kafija un melnā tēja
· Saldi, gāzēti
dzērieni
· Ass ēdiens
·
Trekns, cepts, kūpināts,
konservēts (desa, cīsiņi, utt.)
·
Piena produkti lielos
daudzumos. Pavisam izslēgt piena produktus nevajag, bet ierobežot gan. Ja
paliek slikti no piena, var aizstāt ar skābpiena produktiem. Kalciju satur arī
augu izcelsmes produkti – pākšu pupiņas, brokoļi, u.c.
Pirmajā
grūtniecības trimestrī dažkārt ir ļoti
liela vēlme pēc sāļiem ēdieniem. Ja lieto uzturā daudz sāļus produktus,
noteikti jāpalielina izdzertā šķidruma daudzums. Tad tiks uzturēts līdzsvarā
ūdens-sāļu balanss
PALĪDZĒS:
Toksikozes
laikā grūtniecēm jālieto uzturā:
·
Šķiedrvielas. Putras,
graudaugi satur daudz ogļhidrātu.
·
Rieksti un žāvēti augli
·
Sausiņi un krekeri.
·
āboli
·
citrusaugļi. Paaugstinātas
skābes dēļnevajadzētu lietot tukšā dūšā.
·
Ingvers. Jālieto uzturā
svaigs, kā piedeva un arī dzērienos.
·
Zaļu novārījumi.
·
medus
·
piparmētru vai ingvera
ledenes
Toksikozes
laikā jālieto uzturā pietiekoši daudz šķidruma – ūdens, sula. Melno tēju labāk
nomainīt uz zāļu tējām vai zaļo tēju.
Labāk,
protams, pieturēties pie pareiza uztura principiem, bet dažām grūtniecēm
neveselīgs ēdiens palīdz toksikozi pārciest vieglāk. Ja ir kāre pēc sāļa,
kūpināta vai vēl kāda, nevajag mocīt savu organismu. Kādam ir vēlme pēc
burgeriem, sausiņiem, čipsiem, saldumiem. Ēst var. Pats galvenais – ievērot mēru
arī šādā situācijā.
KĀ ĒST?
Vienlaicīgi
ēst un dzert nav ieteicams. Starp paēšanu un padzeršanos vajadzētu būt apmēram
stundai. Labi palīdz zupas. Ēst vajadzētu katra s2-3h (jā, jā – bieži), bet
nelielām porcijām. Tādējādi kuņķis
netiek prslogots, ķermenis saņem nepieciešamās barības vielas un spēj tās
pārstrādāt.
No
ceptiem un kūpinātiem produktiem labāk atteikties. Piemēroti būs ēdieni, kas
gatavoti vārītā, tvaicētā veidā. Trekna gaļa nebūs īsti piemērota toksikozes
laikā. Arī ļoti auksti un ļoti karsti ēdieni provocē toksikozi. Uzturam jābūt
siltam vai nedaudz atdzesētam.
Ļoti
svarīgas ir brokastis. Vari tās ieturēt nepieceļoties no gultas. Vienkārši līdzās
gultai novieto trauciņu ar sausiņiem, krekeriem, galetēm. Ūdenim pievieno medu
un citrona šķēlīti.
Nav komentāru
Komentēt
Jaunākie ieraksti
-
Tievēšana BAROJOŠĀM MĀMIŅĀM
23. dec. 2020 -
UZTURS TOKSIKOZES LAIKĀ
14. mar. 2020 -
KĀ NOTIEVĒT GRŪTNIECĪBAS LAIKĀ?
17. dec. 2019 -
LIEKAIS SVARS GRŪTNIECĪBAS LAIKĀ – KO DARĪT?
17. dec. 2019 -
Planka grūtniecei
2. dec. 2019 -
Vienas dienas ēdienkarte grūtniecei
28. nov. 2019 -
Kā nešķirties no zobiem grūtniecības laikā?
22. nov. 2019